ידעתם שבאיטליה, גם בכפרים הקטנים, כל משק, קטן ככל שיהיה, מחוייב על פי חוק למיין את הפסולת הביתית שלו ל: נייר, זכוכית, פסולת אורגנית, פלסטיק וכמות מינימלית של "אחר"? אצלינו, בקושי מנהלים איסוף זכוכית, פלסטיק ונייר, וגם את זה לא עושים באופן קבוע ומספק, בהרבה עיירות קטנות.
למחזר פלסטיק, נייר וזכוכית זו התחלה טובה. ואלה לא הדברים היחידים שיכולים למחזר.
מיחזור הוא אפילו לא השיטה היחידה בעזרתה יכולים לצמצם את ייצור הפסולת הביתית. יכולים גם לחדש חפצים ולשדרג אותם לשימוש נוסף, שונה מהכוונה המקורית. האמריקאיים קורים לפעולה זו אפסייקל (upcycle): למחזר חפץ למראה או שימוש יותר טוב/יעיל/יפה מהמקור.
מעוניינים לקרוא יותר על הנושא? יש מאמר שלם רק על אפסייקלינג [קישור למאמר "איך מתרגמים אפסייקלינג"]
ובחזרה לנושא המיחזור: יש לנו עוד חפצים רבים בבית שאפשר למחזר. חשבתם פעם כמה חפצי בד אנחנו מעיפים מהבית? גם כאלה שמנסים לתרום בגדי ספורט, בית ספר ואירועים, עדיין הרבה פעמים זורקים לפח חולצות שבת קרועות או מוכתמות, סדינים, מגבות, כותנות לילה ועוד. ואל תשאלו אותי על גרביים שאיבדו זוג. זה לא רק נושא נדוש של מופעי סטנד-אפ, זו טרגדיה בין-לאומית ממש 😊
הרבה מהבגדים של היום מיוצרים מחוטים מלאכותיים, פלסטיק מהולל ותו לא, והאופנה הזאת הולכת ומצטמצמת. אז איך יכולים למחזר בדים? אוכל לתת לכם רעיונות רבים של מיחזור סדינים ומפות וליצור מהם כותנות, חולצות וחצאיות – אלא שרובינו לא יודעים לתפור, ואין לנו את האמצעים לכך. אז אני מציעה שאת המפות והסדינים תמשיכו לשים בשקיות סגורות ומסומנות בחנויות יד שניה. זה נמכר לפי משקל למוסכים ועסקים נוספים.
טי-שירטים וחולצות, במיוחד אלה שעשויים כותנה, יכולים להפוך בקלות לחוט טריקו, ועל הדרך לחסוך לכם הרבה כסף.
מגבות הופכות לסמרטוטי רצפה נפלאים – ושוב חוסכים כסף – וגרביים קרועות או חסרות זוג, מהוות מילוי נהדר לבובות וכריות נוי – סרטונים על שניהם יבואו בהמשך.
עוד חומר שיכולים למחזר, אם כי לא בקלות, הוא עץ: רהיטים גדולים או קטנים, דלתות ישנות, מגשים ועוד. תמיד יש חברות ונגריות שמוכנות לפנות את החפצים האלה. ובמקרה הכי גרוע, תחפשו איש אלטע זאכן.
ואחרון שאני אציין במאמר זה, וטרגדיה בין-לאומית נוספת: מוצרי אלקטרוניקה. מחשבים, טלפונים ניידים, טבלטים ומשחקים – כל דבר שיש בו מרכיב דיגיטלי, משמע לוח אם קטן עם קבלים ומעגלים מודפסים, ועוד הרבה מרכיבים מרעילים לסביבה. את אלה, לצערי הרב, מאוד קשה למחזר ורק אירגונים מעטים עוסקים בכך – אבל שווה לחפש אותם. ועוד יותר חכם להשקיע במכשיר טוב, גם אם יותר יקר, שיחזיק לכם כמה שיותר זמן. כך גם תחסכו לטווח ארוך, וגם תטיבו עם הסביבה.
Comments